crows nest montauk

  • LOCATION / Montauk, NY
  • MATERIAL / Reclaimed Rafters / Mushroom Wood Paneling / Resawn Heart Pine Stair Treads and Wide Plank Flooring / Barn Siding
  • crowsnestmtk.com
Reclaimed rafters, barn siding, and mushroom wood add to the beachy allure of this Montauk getaway spot.
  • crows nest montauk dining room

  • crows nest montauk private dining room

  • crows nest montauk private dining room

  • crows nest montauk private dining room

The Crow’s Nest is the epitome of under-the-radar cool. The restaurant and a cluster of cottages overlooking Lake Montauk attracts posh surfers, bohemian beachgoers, and urbanites in need of a break from New York City’s bustle. Located off a twisting Montauk road, you could easily miss it. But those who know about the tucked away spot are treated to laid-back luxury. Created by Sean MacPherson – the hotelier behind the The Bowery Hotel, The Ludlow, and other legendary spots – it’s filled with the curated details he’s known for. A painting of John and Yoko here, antler sconces there – each quirky find contributes to the worldly, exotic atmosphere.

After a day at the beach, guests gather in the restaurant to kick back with cocktails and watch sailboats drift by. Outfitted in African textiles, pirate flags, and bamboo, there’s hint of ex-pat hideout to the space. Provenance’s reclaimed rafters stretch across the ceiling, unifying the three narrow rooms. To create the illusion that the beams were part of the building’s original structure, MacPherson requested especially long lengths. We cut the beams to exact measurements and brushed the surface to bring out luster of the grain. Subtly textured mushroom wood was inset between each rafter to add to the room’s time-worn vibe.

A private event room spans much of the second floor and Provenance’s wood provides a backdrop for the serene setting. Antique heart pine wide plank flooring from a historic coffee warehouse catches the sun’s glow and matching treads lead the way upstairs. Reclaimed barn siding clads nearly every inch of the walls and pitched ceiling. The wood’s palette of dappled greys seems to shift and change as the light streams through the dormer windows.

The end result is an atmosphere that’s purposely imperfect with layers of rich texture that look like they’ve been there for years. With Provenance’s extensive knowledge of using reclaimed materials from floor to ceiling, MacPherson was able to bring his vision to life.

crows nest montauk beam detail
crows nest montauk stairway
crows nest montauk flooring detail